piątek, 20 grudnia 2013

7 czynników do zadań specjalnych

20-12-213

A gdzie 7-ki?

2x0+1x3 + 1x2 + 2+0 = ?


W poprzednim rozdziale trochę ironicznie potraktowałem dostępne na polskim rynku preparaty na kaca, więc teraz nie pozostało mi nic innego jak wyszukać dla Was jakąś alternatywną metodę. Kilka ciekawych pozycji poznaliście już w rozdziale czwartym: 7 farmakologicznych sposobów na kaca, w tym rozdziale przedstawię takie, które dzięki swojemu niezwykłemu składowi, mechanizmowi działania, czy osiąganym niesamowitym skutkom terapeutycznym, zasługują na zasygnalizowane w tytule miano "czynników do zadań specjalnych". O niektórych z nich już wspominałem w poprzednich rozdziałach. Tutaj przyjrzymy się im bliżej. Jeżeli szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego co pozwoli Wam zarówno zniwelować skutki uboczne zatrucia alkoholowego, jak i zabezpieczyć się przed działaniem toksycznych metabolitów, to znajdziecie to właśnie w tym rozdziale. A oto wybrane przeze mnie "7 czynników do zadań specjalnych":


CZYNNIK 001

GLUTATION

Bezwzględny wymiatacz wolnych rodników

Wspominany już wielokrotnie GLUTATION, najbardziej efektywny przeciwutleniacz jest dostępny również w postaci gotowych preparatów. Opracowano również ciekawe struktury liposomowe, które dzięki specjalnej postaci wykazują większą aktywność wewnątrzkomórkową. Sam glutation jest produkowany w organizmie głównie z opisanej wcześniej cysteiny przy udziale najbardziej znanej witaminy, jaką jest kwas askorbinowy (witamina C). Z powodów o których już wspominałem tzn. niewystarczającej dostawy wraz z pożywienie w połączeniu z nagłym zwiększonym zapotrzebowaniem jego poziom w organizmie jest zbyt niski, aby poradzić sobie z nadmiarem toksyn, dlatego też niezbędne jest wtedy dostarczenie substratów i koenzymów (pożywienie lub suplementy), co pozwoli na zwiększenie jego produkcji lub też podać gotowy preparat zawierający glutation. Nie ma ich zbyt dużo w sprzedaży, a ten który Wam polecę to produkt znanej Wam już firmy pochodzącej z Finlandii (wcześniej polecałem ich likopen oraz magnez) o nazwie fin TorulTabs. Poza glutationem w skład preparatu wchodzą witaminy grupy B, niezbędne dla prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych oraz przewodzenia nerwowego, a także wspominana przed chwilą witamina C biorąca udział w reakcjach wytwarzania glutationu. Produkcja glutationu w organizmie odbywa się dwuetapowo - najpierw następuje połączenie cysteiny z kwasem glutaminowym i utworzenie γ-glutamylocysteiny, która następnie łączy się z glicyną tworząc gotową, aktywną strukturę tripeptydową. Jeżeli chodzi o szczegółowy mechanizm działania to sprowadza się on przede wszystkim do odtwarzania wolnych grup tiolowych (-SH), które pod wpływem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników) zostały utlenione do grup sulfonowych oraz połączeń disiarczkowych. W formie zredukowanej glutation wykorzystując swoje własne grupy tiolowe wiąże reaktywne czynniki, chroniąc tym samym narażone na uszkodzenie białka komórkowe.

Jak już wielokrotnie podkreślałem glutation to podstawowy mechanizm zabezpieczający przed toksynami, jednak w wyniku niedoborów dietetycznych, czy nadmiernego zatrucia, jak to ma miejsce w omawianym przypadku, jego zasoby stają się niewystarczające i konieczna jest suplementacja.


CZYNNIK 002

KOENZYM Q10

Wnętrze komórki to terytorium jego działań bojowych

Kolejna z super propozycji to substancja również działająca na poziomie komórkowym. Preparat, który polecam jest naprawdę unikatowy pod względem technologicznym. Już sama nazwa sugeruje, że mamy do czynienia z nanotechnologią. Nutri Nano Co-Q10 firmy Solgar właśnie dzięki rozmiarom cząsteczek substancji czynnej bez problemu wnika do wnętrza komórki, dzięki czemu jego aktywność jest znacznie większa w porównaniu z preparatami innych firm.

We wnętrzu komórek za procesy energetyczne odpowiedzialne są specjalne struktury mitochondrialne, które swoją budową przypominają samodzielne komórki, stąd też niektóre teorie przedstawiają wyższe organizmy jako "hybrydy" w skład których wchodzą jednokomórkowe bakterie. Motywy science fiction odłożymy sobie jednak do następnego rozdziału, a tutaj przedstawię aktualny stan wiedzy na temat niezwykłej funkcji koenzymu Q10.

Wewnątrz komórek współdziała z enzymami przyspieszając przebieg procesów związanych z wytwarzaniem energii oraz jej skutecznego wykorzystania z ATP, dlatego też jego największe stężenie występuje w narządach najbardziej wymagających pod względem energetycznym, takich jak: mięsień sercowy i nerki. Na poziom koenzymu Q10 ma wpływ bardzo dużo czynników m.in. wiek (spadek zaczyna się po 30-tym roku życia), dieta oraz właśnie istotne dla nas nadmierne spożycie alkoholu. Właściwy poziom tego czynnika odpowiada za prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, przemianę materii, regenerację tkanek i sprawność układu odpornościowego. Koenzym Q10 podobnie jak omawiane wcześniej witaminy A i C wykazuje również aktywność antyutleniającą. Wspomaga oczyszczanie organizmu z szkodliwych wolnych rodników, zapobiegając tym samym wystąpieniu zmian degeneracyjnych w obrębie komórek. Suplementacja w postaci preparatu o dobrze przyswajalnej formie i jak najmniejszej cząsteczce (Solgar cząsteczka 30nm) pozwala na zniwelowanie konsekwencji zarówno naturalnych niedoborów (niewłaściwa dieta, wiek), jak i tych wynikających z narażenia na toksyczne substancje takie jak: leki i nadmierne spożycie alkoholu.


CZYNNIK 003

MAKA

Jej misja specjalna to zapewnić prowiant

Ta propozycja to produkt pochodzący z Peru, dar jednego z bogów Wirakoczy, który miał zapewnić przetrwanie plemionom zamieszkującym wysokogórskie partie Andów, charakteryzujące się niezwykle surowymi warunkami. Niezwykle bogata zawartość składników odżywczych, mineralnych i witaminowych sprawiła, iż surowiec ten zrekompensował wszelkie niedobory dietetyczne wynikające z niesprzyjających warunków do uprawy. Ze względu na swoje właściwości podawana była indiańskim wojownikom przed walką w celu zwiększenia ich wytrzymałości i siły, a dlaczego po walce już jej nie otrzymywali, dowiecie się na pewno przy okazji omawiania innych tematów z serii intymnyPROBLEM. Także w obecnych czasach znalazła zastosowanie w sytuacjach wymagających dostarczenia zbilansowanych porcji składników i włączona została przez NASA do codziennej diety kosmonautów. Jeżeli sprawdza się w tak ekstremalnych warunkach to uwierzcie mi, że na wyrównanie niedoborów wynikających z zatrucia alkoholowego będzie ona rewelacyjnym antidotum.

Składniki maki wpływają na pracę układu nerwowego - wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, zapewniają niezbędne składniki potrzebne do budowy mięśni. Wzrost witalności, wytrzymałości i energii wpłynął na wykorzystanie tego surowca w wielu dysfunkcjach organizmu. Na pewno niejednokrotnie powrócę do tego surowca. Maca dostępna jest zarówno w formie kapsułek (łatwiejsza do zdobycia w naszych aptekach) oraz sproszkowanego surowca (osobiście polecam tę postać, mimo trochę większych problemów z zakupem - na zdjęciu opakowanie czeskiego producenta Uncaria CR). Poniżej tabela z naprawdę imponującym składem tego niesamowitego surowca i *linkami do omówionych już wcześniej składników, które zawiera, istotnych dla omawianej dolegliwości:


ORIENTACYJNY SKŁAD 1KG PRODUKTU
GRUPA
[mg/kg]Składnik

WITAMINY
[20-35]Kwas askorbinowy (C)
[4-5]Tiamina (B1)
[5-8]Ryboflawina (B2)
[400]Niacyna (PP)

MINERAŁY
[16300]Potas (K)
[900]Magnez (Mg)
[23]Cynk (Zn)
[6]Miedź (Cu)
[70]Glin (Al)
[100]Żelazo (Fe)
[3500]Fosfor (P)
[23]Mangan (Mn)
[100]Sód (Na)
[3000]Siarka (S)
[3500]Wapń (Ca)

AMINOKWASY
[9000]Arginina
[6000]Alanina
[9000]Kwas asparginowy
[15500] Kwas glutaminowy
[7000]Glicyna
[2200]Histydyna
[2600]Prolina
[4700]Izoleucyna
[9100]Leucyna
[5500]Lizyna
[2800]Metionina
[5500]Fenyloalanina
[50]Prolina
[70]Sarkozyna
[5000]Seryna
[3300]Treonina
[3000]Tyrozyna
[7900]Walina


CZYNNIK 004

KUDZU

Azjatycki ekspert od uzależnień

Kudzu jest surowcem otrzymywanym ze sproszkowanych korzeni popularnego w Azji, bardzo inwazyjnego* chwasta o nazwie Opornik łatkowaty (Pueraria lobata).

* Zazwyczaj, gdy wyszukujemy w grafikach Google jakiś termin związany z przemysłem farmaceutycznym zalewa nas cała masa kolorowych opakowań. W przypadku terminu kudzu >> ku memu zaskoczeniu tylko u góry ekranu (linki sponsorowane) pojawiło się kilka znajomych opakowań, natomiast znaczną większość stanowią zdjęcia ogromnych połaci terenu zajętych przez tą roślinę. Wnioskuję więc, że jej "inwazyjność" musi być naprawdę ogromna, jeżeli przebiła farmaceutyki brutalnie "zachwaszczające" internet.

Przechodząc jednak do interesujących nas przede wszystkim właściwości leczniczych tego surowca to zawdzięcza je on głównie zawartym w korzeniach izoflawonoidom - daidzeinie i purerarynie. Odgrywają one znaczącą rolę w procesach związanych z metabolizmem alkoholu. Składniki te blokują, bądź modyfikują działanie enzymu dehydrogenazy alkoholowej, ograniczają utlenianie alkoholu do aldehydu octowego i tworzenie kwasu octowego. Tak więc jak już to dokładnie przedstawiłem w drugim rozdziale poświęconym 7 teoriom powstawania kaca eliminują głównego sprawcę odpowiedzialnego za zatrucie alkoholowe, właśnie acetaldehyd. Dodatkowo izoflawonoidy te podnoszą stężenie serotoniny (o niej napomknąłem w pierwszym rozdziale) i dopaminy w centralnym układzie nerwowym. Neuroprzekaźniki te regulują procesy związane z nastrojem, dlatego też od ich poziomu zależy zapotrzebowanie organizmu na różnego rodzaju używki. Kudzu podwyższa ich poziom co skutkuje stopniowym zmniejszaniem „konieczności” spożywania alkoholu. Tak więc jest to świetna metoda nie tylko na przeciwdziałanie zatruciu alkoholowemu, ale również co może ważniejsze terapii uzależnienia od alkoholu. Działanie suchego wyciągu z korzenia kudzu, nie ogranicza się tylko do zmniejszania produkcji toksycznego aldehydu octowego, ale także do zniwelowania uciążliwych objawów takich jak: zaczerwienienie twarzy (charakterystyczne dla alkoholików), nudności, wymioty, bóle głowy, stany lękowe, zwiększona potliwość, czy drgawki mięśniowe. Tak więc kudzu to naprawdę skuteczna metoda na tzw. zespół objawów abstynencyjnych (=kac), a także na poważniejszy problem, jakim jest niemożność wytrwania w stanie abstynencji. Tym drugim problemem na pewno jeszcze się zajmę w przyszłości i na pewno przypomnę jeszcze wtedy o tej niezwykłej azjatyckiej roślinie.


CZYNNIK 005

SPIRULINA

Specjalista od naturalnej kompleksowej detoksykacji

Spirulina to druga z propozycji, która wymaga tabelarycznego przedstawienia niezwykłego zasobu składników zawartych w jej komórkach i również jak w przypadku maki doskonale znana była ona i szeroko stosowana przez Indian południowoamerykańskich (Aztekowie i Majowie), którzy doskonale znali zgromadzone w niej bogactwo. Surowcem jest mikroalga, która dzięki swojej jednokomórkowej budowie wykazuje bardzo niewielkie zapotrzebowanie energetyczne, a ponieważ jej zdolności produkcyjne są naprawdę spektakularne, stanowi dzięki temu bogate źródło szerokiej gamy składników odżywczych (ok. 70% wysokowartościowego białka - dla porównania w mięsie wołowym jest go ok. 20%). Jeżeli jest w stanie zapewnić ogromnym waleniom wszystkie niezbędne do życia substancje, to na pewno świetnie sprawdzi się w charakterze odżywki dla wycieńczonego długotrwałym spożyciem alkoholu organizmu. Jak zasygnalizowałem w nagłówku spirulina to także rewelacyjne źródło silnych antyoksydantów, o których nie będę się już rozpisywał, a jedynie podlinkuję kluczowe składniki do rozwinięć znajdujących się w poprzednich rozdziałach, gdzie omówiłem szczegółowo ich mechanizm i funkcje. Za właściwości eliminujące szkodliwe wolne rodniki odpowiadają takie składniki jak:

AMINOKWASYglicyna (składnik glutationu)
metionina (z niej organizm wytwarza cysteinę)
MINERAŁYcynk
selen
WITAMINYbeta-karoten
zeaksantyna
luteina
tokoferol

Co bardzo istotne w przypadku minerałów formy występujące w algach to chelaty aminokwasowe, które obecnie robią furorę na rynku suplementów, właśnie ze względu na bardzo wysoką przyswajalność. W przypadku spiruliny sama natura zadbała, aby składniki spełniały najwyższe standardy jakości i biodostępności. Inne istotne składniki nawiązujące do pozostałych teorii powstawania kaca lub też "wzmożonego zapotrzebowania" na alkohol, co w konsekwencji skutkuje kacem, to: tryptofan (z niego powstaje serotonina), kwas glutaminowy (teoria niedoboru glutaminy), chlorofil, z minerałów to potas i magnez (teoria odwodnienia), Najciekawszym składnikiem zarówno dla omawianej dolegliwości, jak dla samego świata roślin jest występująca w spirulinie duża zawartość witaminy B12*, która najczęściej występuje w produktach mięsnych, stąd jej poważne niedobory u wegan i wegetarian.

* Co prawda istnieją pewne badania, które dowodzą, że witamina B12 występuje w świecie roślin w przewadze w postaci tzw. homologów, które nie dość, że nie wykazują aktywności cyjanokobalaminy to jeszcze blokują działanie postaci czynnej, która trafia do ustroju. Troszkę postraszyłem kolejną z teorii spiskowych, która tak na 100% nie została potwierdzona, więc przyjmijmy, że jednak postać cyjanokobalaminy występująca w spirulinie wykazuje swoją pełną aktywność, a ta filmowa dedykacja niech stanowi tego potwierdzenie ...

Dodatkowo zawartość żelaza, kwasu foliowego oraz chlorofilu wpływa na prawidłowy rozwój czerwonych krwinek. Chlorofil to wspominana już przeze mnie wcześniej funkcja eliminacji przykrych zapachów z ust i jelit (istotna dla naszej dolegliwości), a także odtruwanie ustroju. Wraz z pozostałymi witaminami z grupy B, zawartymi w spirulinie wpływa również na regenerację komórek wątroby oraz procesy metaboliczne. Właściwości regenerujące wątrobę zostały potwierdzone klinicznie właśnie w przypadkach uszkodzeń spowodowanych przez alkohol.

Spirulina jest bogatym źródłem węglowodanów, głównie w postaci ramnozy i glikogenu. Nawiązując do omówionej wcześniej teorii hipoglikemicznej, jak wspominałem etanol blokuje uwalnianie zgromadzonych w organizmie rezerw glikogenowych, tak więc dostarczenie go z zewnątrz zrekompensuje ten deficyt. Bardzo pomocne będzie również działanie ochraniające śluzówkę żołądka i reszty przewodu pokarmowego, co ma wpływ na znormalizowanie zaburzonych pod wpływem alkoholu procesów trawienia i wchłaniania.

Spirulina to specyfik, którego zalety mógłbym jeszcze długo wymieniać. Myślę, że te które przedstawiłem są najistotniejsze dla zatrucia alkoholowego. Poniżej skład równie imponujący jak w przypadku maki:

ORIENTACYJNY SKŁAD PRODUKTU
GRUPA
[mg/100g]Składnik

WITAMINY
[170]Beta-karoten
[44]Zeaksantyna
[29]Luteina
[44]Tiamina (B1)
[5-8]Ryboflawina (B2)
[400]Niacyna (PP)

MINERAŁY
[16300]Potas (K)
[900]Magnez (Mg)
[23]Cynk (Zn)
[6]Miedź (Cu)
[70]Glin (Al)
[100]Żelazo (Fe)
[3500]Fosfor (P)
[23]Mangan (Mn)
[100]Sód (Na)
[3000]Siarka (S)
[3500]Wapń (Ca)

AMINOKWASY
[9000]Arginina
[6000]Alanina
[9000]Kwas asparginowy
[15500]Kwas glutaminowy
[7000]Glicyna
[2200]Histydyna
[2600]Prolina
[4700]Izoleucyna
[9100]Leucyna
[5500]Lizyna
[2800]Metionina
[5500]Fenyloalanina
[50]Prolina
[70]Sarkozyna
[5000]Seryna
[3300]Treonina
[3000]Tyrozyna
[7900]Walina


CZYNNIK 006

ALKALA N

Specjalistka w dziedzinie pH ustroju

Jak wspominałem w poprzednich rozdziałach poruszając kwestie związane z metabolizmem alkoholu konsekwencją jego spożycia jest zakwaszenie ustroju. Końcowy produkt przemiany alkoholu to kwas octowy, który powstaje w reakcji utleniania acetaldehydu, podczas której tracone są cząsteczki NAD+. Aby je odzyskać, organizm przekształca w cyklu Krebsa pirogronian w mleczan, co w konsekwencji obniża pH i powoduje kwasicę. Stan ten pogłębia dodatkowo odwodnienie spowodowane blokowaniem wazopresyny, hormonu odpowiedzialnego za resorpcję zwrotną wody. Tak więc nieuniknioną konsekwencją spożycia alkoholu jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Zakwaszenie wiąże się z nagromadzeniem kwaśnych produktów przemiany materii w płynach komórkowych i w moczu. Im niższe pH tym trudniej usunąć metabolity z ustroju, a następstwa tego zjawiska mogą być niebezpieczne. Nagromadzony kwas moczowy może wytrącać się w drogach moczowych w postaci kamieni, a złogi w obrębie tkanek blokują przepływ krwi w naczyniach włosowatych. Alkohol to jeden z głównych sprawców zakwaszenia ustroju, ale ma na nie również wpływ niewłaściwa dieta, konserwanty oraz inne dodatki, którymi szpikowana jest żywność. Następstwem długotrwałej kwasicy mogą być liczne choroby zarówno przewodu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego, schorzenia neurologiczne, czy nowotwory.

Propozycja szósta to preparat firmy, do której obiecałem jeszcze powrócić przy okazji omawiania znaczenia probiotyków (Sanprobi). Sanum ma w swojej ofercie szereg ciekawych propozycji, a preparatem, który ma nam pomóc w zoptymalizowaniu pH ustroju jest Alkala N. Znajdujące się w zestawie paski testowe pozwolą na określenie pH moczu i dobranie odpowiedniej dawki. W przeciwieństwie do przedstawionych powyżej propozycji (maka, spirulina) skład nie jest tak imponujący, ale w tym przypadku wyjątkowość tkwi w prostocie i wysokiej jakości preparatu, której gwarantem jest Sanum.


CZYNNIK 007

Nux Vomica

Niezwykle niebezpieczny, paraliżująco skuteczny

Już sama nazwa - VOMICA wskazuje powiązanie z konkretnym problemem fizjologicznym (ang. vomiting = wymioty), a surowiec z którego pozyskiwana jest substancja czynna to Strychnos nux-vomica znany u nas jako Kulczyba wronie* oko.

* Ponieważ już bardzo dawno nie dodałem żadnej dygresji nadrabiam zaległości. Poruszony w pierwszym rozdziale motyw serotoninowy wyjaśniający warstwę kolorystyczną i nastrojową doprowadził mnie do ptaków o czarnym upierzeniu, które znowu powróciły przy okazji ostatniego z serii super-preparatów. Odsyłam więc do wątków humorystycznych z pierwszego rozdziału.

Strychnina, główny alkaloid wchodzący w skład tego surowca, to kolejna z trucizn, która znalazła zastosowanie w kuracji kaca, a jako ciekawostkę dodam, że jej smak jest intensywnie gorzki, a ten motyw też już pojawiał się we wcześniejszych rozdziałach. Surowiec obecnie rzadko stosowany w lecznictwie ze względu na niewielką różnicę pomiędzy dawką leczniczą, a toksyczną. Bardzo popularnym preparatem dostępnym na polskim rynku zawierającym 0,25 mg/1ml azotanu strychniny, były krople doustne Cardiamid-Coffein, wycofane ze sprzedaży w roku 2008, a te które pojawiły się niedawno w aptekach pod nazwą Cardiamid z kofeiną, innego producenta, mają już znacznie zmodyfikowany skład i nie zawierają strychniny. Ryzyko stosowania preparatów ze strychniną dotyczyło głównie jej aktywności blokującej synapsy nerwowe, co w konsekwencji prowadziło to skurczu mięśni oddechowych i śmierci przez uduszenie. Stosowana była jako skuteczna trutka na szczury (motyw klepsydryczny z pierwszego rozdziału powraca). Jak wspominałem obok działania toksycznego równolegle strychnina wykazuje aktywność leczniczą, podobnie jak nasz alkohol etylowy. W dawce od 0,25 do 3 mg azotan strychniny stosowano jak środek pobudzający ośrodki krążenia i oddychania w przypadku osłabień (np. wspominany historyczny już obecnie preparat Cardiamid-Coffein).

Inaczej sprawa ma się w przypadku leków homeopatycznych, które cieszą się dużym zainteresowaniem. W tym przypadku Nux Vomica nadal jest często stosowana, lecz tutaj mamy do czynienia ze znacznie mniejszymi dawkami, co gwarantuje bezpieczeństwo terapii. Całej idei działania leków homeopatycznych nie będę przedstawiał, zainteresowani wszystkie niezbędne informacje znajdą w sieci - podstawy działania można znaleźć m.in. na stronie producenta proponowanego przeze mnie preparatu firmy Heel.

Preparaty homeopatyczne dostępne w postaci zarówno kropli, jak i granulek (2CH-200CH; 6K-CMK 2CH-200CH; 6K-CMK 2CH-200CH; 6K-CMK) znalazły zastosowanie w leczeniu dolegliwości związanych z zaburzeniami procesów trawienia, także o podłożu nerwowym, w zaparciach, wzdęciach, odbijaniu się, czy braku apetytu. Również korzystne efekty uzyskuje się stosując Nux Vomicę w celu zapobiegania chorobie lokomocyjnej, a wiemy dobrze, że dolegliwość ta jest bliźniaczo podobna do interesującego nas kaca. Aktywność preparatów Nux Vomica w kwestii regulacji zaburzeń związanych z przewodem pokarmowym, także o podłożu toksycznym (metabolity etanolu), sprawiła, że wykazują właśnie bardzo dużą skuteczność w przypadku interesującego nas nieżytu żołądka występującego u osób nadużywających alkoholu i tytoniu. Hamują charakterystyczne dla kaca uciążliwe dolegliwości, takie jak: wymioty, wzdęcia, skurcze przewodu pokarmowego, niesmak w ustach i nadkwaśność. No ale jeżeli chodzi o zjawisko nadmiernego zakwaszenia organizmu to poznałeś już niezawodną metodą, bo moja poprzednia propozycja dotyczyła właśnie tego zagadnienia, więc już tej kwestii nie będę rozwijał.


Tak więc na czynniku 007, podobno naprawdę rewelacyjnej metodzie na kaca, kończę omawianie rozdziału poświęconego "7 czynnikom do zadań specjalnych". Nie bez powodu użyłem w tym tytule dosyć sztucznie brzmiącego terminu - czynnik, gdyż w języku angielskim jego odpowiednikiem jest słowo AGENT. Właśnie ostatni, siódmy z kolei rozdział nosi tytuł 007. Inspiracja częściowo zaczerpnięta jest z poprzedniego rozdziału gdzie pod numerem 007 znalazł się preparat dedykowany właśnie dla superszpiegów. Już nawet celowo pozostawiona kolorystyka wyróżniała go spośród pozostałych propozycji i sugerowała jego wyjątkowość. Czy faktycznie zasługuje na znalezienie się na tak zaszczytnym miejscu, przekonamy się o tym gdy poznamy wyniki rankingu. Od Was zależy czy preparat, któremu dałem tak ogromny mandat zaufania sprosta wyzwaniu. Na miano 007 trzeba sobie jednak zasłużyć, tak więc w tym miejscu apeluję do producenta, aby wziął pod uwagę zdanie opinii publicznej i w razie, gdyby przeprowadzone głosowanie nie potwierdziło wyjątkowości jego preparatu dążył do zmodyfikowania składu tak, aby uzyskać skuteczność agenta 007.

Zazwyczaj nie ulegam sloganom reklamowym, ale w tym miejscu zrobię mały wyjątek połączony z podziękowaniami za inspirację:

"JUŻ NIGDY NIE UMIERAJ JUTRO!"

Zapraszam na ostatni już rozdział (Last but not least) pod lakonicznym tytułem:

007

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz